Uzyskiwanie dobrych rezultatów przy uprawie roślin wymaga właściwego dopasowania gatunku do występujących w konkretnym miejscu warunków glebowych, a także prawidłowym wykonywaniu zabiegów agrotechnicznych. By osiągnąć dobre plonowanie, trzeba też pamiętać o dostępie do wody oraz podstawowych składników pokarmowych. Intensywne użytkowanie gleby wymaga więc zwykle wzbogacania jej w kluczowe substancje odżywcze, które pozwolą na prawidłowy wzrost oraz pomogą roślinom w radzeniu sobie z ewentualnymi niedoborami wody, inwazjami szkodników czy niekorzystnymi temperaturami. Ważnym elementem prowadzenia gospodarstwa nastawionego na uprawę będzie kupowanie i aplikowanie odpowiedniego nawozu dla rolników. Przekonajmy się, w jaki sposób są one klasyfikowane.
Jakie są rodzaje nawozów?
Podstawowymi środkami zwiększającymi plonowanie są właściwie dobrane i prawidłowo stosowane nawozy. W grę wchodzą tu zarówno nawozy organiczne pozyskiwane z hodowli zwierzęcej, jak i nawozy mineralne. Wśród nawozów nieorganicznych wyróżnia się środki zawierające azot, potas lub fosfor, określane nawozami prostymi oraz nawozy wieloskładnikowe, które stanowią ich różne połączenia, a więc nawozy azotowo-fosforowe, azotowo-potasowe, jak również potasowo-fosforowe i azotowo-potasowo-fosforowe. Poza nimi są stosowane nawozy zawierające składniki drugorzędne, takie jak magnez, wapń, siarkę oraz sód, jak również nawozy mikroelementowe, tj. bogate w żelazo, miedź, kobalt lub bor. Powszechnie używane są też nawozy wapnujące, czyli węglany wapna i magnezu albo ich tlenki i wodorotlenki, jak również związki chelatujące.
Typy nawozów ze względu na formę
Poza różnorodną zawartością nawozy mogą mieć także rozmaite formy. Mogą to być granulaty lub nawozy sypkie, a także nawozy płynne. W ramach tej ostatniej grupy stosuje się nawozy w postaci roztworu, a więc niezawierające cząstek stałych i nawozy zawiesinowe, gdzie substancja w postaci cząstek stałych jest rozprowadzona w wodzie.