Jakie zalety ma wapno magnezowe i kiedy je stosować?

Jakie zalety ma wapno magnezowe i kiedy je stosować?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Wiele gleb w Polsce jest uboga w mikroelementy takie jak magnez. Drugim problemem, który może utrudniać uprawę roślin, jest duże zakwaszenie gleby. Aby rozwiązać obie te kwestie, najlepiej jest zastosować wapno magnezowe. Jest to połączenie tlenków wapnia lub wodorowęglanu wapnia ze związkami magnezu. Nawozy te często zawierają również inne potrzebne roślinom mikroelementy.

Zalety wapna magnezowego

Jedną z zalet wapna magnezowego jest jego szybkie działanie oraz widoczne efekty. Dzieje się to dzięki temu, że magnez pozwala roślinom przyswajać składniki pokarmowe i odżywcze. Poza tym pierwiastek ten sprawia, że liście i igły roślin mają właściwe wybarwienie. Magnez również stymuluje rozwój systemu korzeniowego. Dzięki odpowiedniej ilości mikroelementów rośliny są bardziej odporne na mróz, suszę i upał. Zawartość magnezu w glebie ma również pozytywny wpływ na jej strukturę.

Zawartość wapnia w wapnie magnezowym jest kluczowe dla zdrowego rozwoju roślin. Niedobór tego składnika może doprowadzić do występowania chorób fizjologicznych.

Połączenie wapna i magnezu ma pozytywny wpływ na przemieszczanie się związków mineralnych w roślinach, dzięki czemu start wegetacji roślin jest przyspieszony.

Kiedy należy stosować wapno magnezowe?

Wapno magnezowe należy stosować, gdy gleba ma zbyt kwaśny odczyn, a także, gdy zawartość magnezu przyswajalnego w glebie jest bardzo niska. Nawozy wapniowe są bardzo ważne podczas uprawy warzyw i drzew owocowych, ponieważ te rośliny zwykle są zasadolubne, a wapno obniża pH gleby.

Wapno magnezowe najlepiej stosować jesienią lub wczesną wiosną. Glebę należy nawozić minimum miesiąc przed planowanym sadzeniem roślin lub wysiewaniem.

W przypadku bardzo zakwaszonych ziem wapno magnezowe można stosować każdego roku przez 3 do 5 lat.

Dawkowanie nawozu należy dostosować do rodzaju gleby. Im cięższa gleba, tym więcej nawozu jest konieczne ze względu na słabą przyswajalność składników. Warto sprawdzać stopień zakwaszenia gleby oraz zawartość składników mineralnych, ponieważ nadmiar składników również nie jest korzystny dla upraw.