Azot jest składnikiem niezbędnym w glebie. Jego obecność we właściwym stężeniu wpływa na jakość upraw, a także na to, jaki plon jest uzyskiwany w przeliczeniu na hektar. Istnieje jednak kilka jego form. Którą z nich warto wybrać? I jak zwiększyć efektywność nawożenia azotem? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Różne formy azotu do nawożenia
Azot dostępny w nawozach występuje w trzech postaciach, czyli w formie:
- amidowej C-NH2,
- amonowej NH4+,
- azotanowej NO3- (zwanej inaczej saletrzaną).
Forma amidowa jest pobierana stosunkowo wolno przez system korzeniowy. Proces ten odbywa się zazwyczaj po enzymatycznym procesie rozkładu w glebie (rozkład do formy amonowej, a później do saletrzanej). Forma amidowa jest wykorzystywana przede wszystkim do wiosennego nawożenia. Działa wolniej niż forma azotanowa, nie przyczynia się do zasolenia gleby, sprawdza się przede wszystkim przy uprawie kukurydzy i ziemniaków.
Forma amonowa jest dobrze zatrzymywana w glebie, sprawdza się nawet w niskich temperaturach. Rośliny pobierają ją wolno i równomiernie. Wpływa pozytywnie na przyswajanie ważnych pierwiastków, takich jak fosfor, siarka i bor.
Trzecia forma to azot azotanowy, który jest pobierany stosunkowo szybko i powinien być stosowany w okresie intensywnego wzrostu. Forma ta zwiększa pobór potasu, magnezu i wapnia. Niestety jest łatwo wymywana z gleby i ma mniejszą wartość w niskich temperaturach.
Co wpływa na efektywność nawożenia azotem?
Na efektywność nawożenia azotem ma wpływ nie tylko jego forma, ale również:
- zawartość próchnicy w glebie,
- zaopatrzenie gleby w siarkę,
- optymalny termin zastosowania azotu.
Warto także wybierać nawozy azotowe najwyższej jakości, które przyczynią się do wysokiej jakości plonów. Profesjonalne produkty znajdziesz w naszej ofercie.