Gleba stanowi podstawę dla rolnictwa, a tym samym produkcji żywności. Jednak stan jakościowy gleby jest bardzo różny. Brakuje w niej często składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu plonów i dlatego w celu podniesienia jej jakości oraz wydajności zaleca się stosowanie mikro- i makroelementów. Zawierają je odpowiednie mieszanki nawozów, które właściwie wykorzystywane podnoszą żyzność gleby.
Dobór mikroelementów
Przed przystąpieniem do nawożenia gleby niezbędne jest poznanie jej składu. Bez tej wiedzy nie będzie możliwe dobranie odpowiednich składników, jak azot, potas, magnez czy siarka. Nie bez znaczenia jest również dostosowanie mieszanki nawozu do wymagań rośliny uprawianej na polu. Każda roślina potrzebuje innych warunków do wzrostu, dlatego nawozy są niezbędne do uregulowania gospodarki glebowej oraz podniesienia składników odżywczych, dzięki którym wzrost roślin będzie odpowiedni.
Składniki mineralne dla roślin
W uprawie warzyw ważne jest zaopatrzenie ich w odpowiednie mikroskładniki i mikroelementy niezbędne do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno niedobór jak i ich nadmiar może roślinom zaszkodzić. Dlatego decydując się na nawożenie należy wybrać nawóz dopasowany do gatunku. W przypadku hodowli kalafiora, kapusty, brokułu, kalarepy, pomidorów, czy marchwi trzeba pamiętać o wzbogaceniu gleby borem oraz żelazem. Ten ostatni uczestniczy w syntezie chlorofilu oraz katalizuje syntezę białek, a warzywa wyrastają wolne od szkodników i w pełni wartościowe. Zastosowanie manganu w uprawie roślin aktywuje reakcje enzymatyczne, co wpływa na wzrost systemu korzeniowego, kiełkowanie roślin, a także zwiększa przyswajanie wapnia i fosforu z gleby.