Dzięki nowoczesnym technikom uprawy i zaawansowanym nawozom rolnictwo może wznieść się na coraz wyższy poziom. Wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań sprawia, że uprawa jest bardziej opłacalna, plony są większe, a cały proces mniej czaso- i pracochłonny. Jednym z produktów, który odmienia oblicze rolnictwa jest frakcja tłuszczowa mocznika. Czym ona jest? I jak ją stosować? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym jest frakcja tłuszczowa mocznika?
Frakcja tłuszczowa mocznika (inna nazwa to mocznik duński) to nawóz azotowy, który składa się z:
- mocznika (ok. 73%),
- estrów etylowych (ok. 22%),
- etanolu (5%).
Nawóz ten jest powstaje między innymi z ekstrakcji kwasów tłuszczowych z ryb. Jego innowacyjna formuła pochodzi z Danii, a skuteczność wynika z faktu, że 73% zawartości mocznika odpowiada 33% zawartości azotu.
Co ważne, mocznik może być stosowany w formie roztworu albo rozpuszczony w wodzie i dozowany techniką oprysku grubokroplistego lub rozlewu.
Frakcja tłuszczowa mocznika może być stosowana do wielu różnych roślin: kukurydzy, buraków, ziemniaków, rzepaku, zbóż, a także upraw warzywniczych, sadowniczych, kwiatów i użytków zielonych. Wspomaga wzrost i jest skuteczny nawet w czasie suszy.
Jak stosować frakcję tłuszczową mocznika?
Przed zastosowaniem frakcji tłuszczowej mocznika duże znaczenie ma przeprowadzenie badań gruntu, w celu ustalenia aktualnych potrzeb. Wpływ na stosowanie mocznika ma też rodzaj gleby i panujące na wybranym obszarze warunki klimatyczne.
Jak skutecznie wykorzystać mocznik duński?
Oto kilka sposobów:
- mieszanie mocznika z nawozem naturalnym w zbiorniku, gdzie stężenie produktu jest dopasowane do potrzeb,
- rozpuszczenie mocznika w wodzie i podział na dwie frakcje – proces wymaga zastosowania właściwego zbiornika.