Czym charakteryzują się nawozy azotowe z siarką?

Czym charakteryzują się nawozy azotowe z siarką?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Aby rośliny rosły możliwie jak najlepiej, istotne jest, by miały odpowiednią dawkę składników odżywczych. Jednym z bardzo ważnych pierwiastków jest azot. Jest on pobierany przez rośliny w największych ilościach. Najmocniej ze wszystkich pierwiastków wpływa na jakość i wielkość plonów. Rośliny silnie reagują zarówno na niedobór, jak i na nadmiar azotu w glebie. Aby azot spełniał swoją funkcję, potrzebuje obecności siarki.

Dlaczego zawartość siarki w nawozie jest istotna?

Połączenie azotu i siarki ma duży wpływ na podniesienie jakości plonów. Obecność siarki wpływa na efektywność nawozu azotowego. W przypadku niektórych roślin np. pszenicy, połączenie tych dwóch pierwiastków zwiększa ilość białka w roślinie. Siarka sprawia, że w roślinach aktywowany jest proces odpowiedzialny za metabolizm azotu i węgla, dzięki czemu szybciej zachodzi przemiana pobranego przez roślinę azotu w białko. Z tego powodu kluczowe jest, aby poza podstawowymi pierwiastkami, nawozić rośliny również tymi, które determinują ich działanie. Na każde wykorzystywane 10 kg azotu, powinien przypadać 1 kg siarki. Aby azot mógł być efektywnie wykorzystywany przez rośliny, konieczne jest dostarczenie roślinom siarki w formie siarczanowej. 

Działanie nawozów azotowych z siarką

Nawozy azotowe z siarką zwiększają odporność roślin na mróz i suszę.

Siarka jest materiałem budulcowym aminokwasów, które są niezbędne do syntezy białek. Zwiększa odporność roślin na szkodniki i choroby. Ma również wpływ na syntezę chlorofilu w chloroplastach. Niedobór siarki prowadzi do obniżenia zawartości białka w roślinie.

Pierwiastek ten jest bardzo ważny również w przypadku roślin, które mają niewielkie zapotrzebowanie na niego.

Azot z kolei wpływa na wzrost plonów i ich jakość. W przypadku zbóż zwiększa ilość kłosów oraz ziaren. W uprawie rzepaku przyspiesza wzrost rośliny, dzięki czemu nie zarastają jej chwasty. Poza tym zwiększa ilość i masę nasion. Ma duże znaczenie dla ilości i jakości białka, które jest produkowane przez rośliny i magazynowane w ziarnach i bulwach. Azot wpływa także na odpowiednią zawartość witaminy B1 i karotenu w roślinach.