Wiosną podczas intensywnego wzrostu roślin mogą pojawić się problemy z odżywianiem mikroelementami. Rolnicy mają pełną świadomość, że polskie gleby charakteryzują się niską, naturalną zasobnością w składniki pokarmowe, a w szczególności mikroskładniki.
Rozwiązaniem problemu w postaci niedoboru czy utrudnionego pobierania niektórych składników jest zastosowanie nawozów dolistnych, w tym chelatów.
Najważniejsze cechy chelatów:
- poprawiają przyswajalność mikroskładników;
- wydłużają proces przyswajania między innymi przez wolniejsze wymywanie w glebie;
- zabezpieczają składniki przed negatywnym działaniem innych czynników np.: fosforanów;
- możliwość doglebowego lub dolistnego nawożenia;
- łatwa rozpuszczalność w wodzie.
Chelaty
Zgodnie z obowiązującą ustawą nawozową, chelatem można nazwać taki produkt, w którym minimum 80% składnika jest skompleksowana. Najlepiej wybierać takie nawozy chelatowe, w których połączono taką samą ilość związku chelatującego i cząstek metalu (tzw. chelatyzacja pełna). Jeśli podczas produkcji nawozu zastosowano więcej metalu niż związku chelatującego, wówczas otrzymujemy 80% schelatowanego mikroskładnika i 20% w formie nieschelatowanej (chelatyzacja częściowa). Zastosowanie nawozu, który posiada nieschelatowaną część kationów metalu, w niekorzystnych warunkach takich jak wysokie pH, może szybko uwstecznić się do postaci nieprzyswajalnej dla roślin.
Dlatego należy szczegółowo czytać etykiety. Produkty oferowane przez Agrami zawierają w pełni schelatowane składniki (100%) co zapewnia, że nawóz jest bardziej efektywny oraz gwarantuje dostępność wszystkich składników pokarmowych dla roślin.