Jakie są sposoby wykorzystania mocznika UFF®?

Jakie są sposoby wykorzystania mocznika UFF®?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Jakie są sposoby wykorzystania mocznika UFF®?

Dzisiejsze rolnictwo to nowoczesny proces, który przebiega z zastosowaniem wysokiej jakości środków wspierających rozwój roślin. Jedną z profesjonalnych pomocy jest mocznik UFF®. Czym on jest? I jak go wykorzystać?

Czym jest mocznik UFF®?

Mocznik UFF® to frakcja tłuszczowa mocznika, znana także jako mocznik duński. Substancja ta jest jednym z produktów pochodzącym z ekstrakcji kwasów tłuszczowych z ryb. Ma on formę krystaliczną, a 73% zawartości mocznika odpowiada 33% zawartości azotu.

Mocznik UFF® może być dozowany:

  • techniką rozsiewu,
  • albo rozpuszczony w wodzie i dozowany techniką oprysku grubokroplistego lub rozlewu.

Co ważne, stosowanie mocznika przebiega z zastosowaniem inhibitora ureazy, który rozkłada mocznik w glebie.

Jak wykorzystać mocznika UFF®?

Stworzono trzy podstawowe sposoby dzięki którym można wykorzystać zalety mocznika UFF®.

Pierwszym rozwiązaniem jest mieszanie mocznika UFF® z nawozem naturalnym w zbiorniku. Proces wykonywany jest bezpośrednio przed zastosowaniem środka na polu, stężenie dopasowywane jest do potrzeb, a całość jest bezpieczna dla środowiska naturalnego.

Drugim sposobem jest rozpuszczenie mocznika w wodzie i rozdzielenie go na dwie frakcje. Co ważne:

  • proces pochłania ciepło,
  • zbiornik musi mieć wyjście na zewnątrz pomieszczenia,
  • mocznik należy dodawać stopniowo.

Trzeci sposób polega na bezpośredniej aplikacji mocznika UFF® na uprawy. Co ważne, proces ten powinien odbywać się przy niewielkim nasłonecznieniu i w niskiej temperaturze. Sama gleba powinna być wilgotna, ponieważ pozwala to na efektywniejsze podniesienie poziomu azotu w podłożu.

Korzyści i zalety:

  • wysoka zawartość azotu wspomaga oraz przyspiesza wzrost roślin, a także pomaga przechodzić w kolejne fazy rozwoju;
  • pozwala również na uzupełnienie poziomu azotu w glebie, a więc poprawia jej jakość;
  • produkt o przedłużonym i równomiernym uwalnianiu azotu – potwierdzone badaniami na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie;
  • dzięki frakcji tłuszczowej produkt lepiej utrzymuje wilgoć w glebie;
  • zapewnia roślinom stały dopływ azotu w okresie wegetacji, a także wykazuje wysoką skuteczność nawet w okresach suszy;